Budaörs rádió 2014-es Fesztivál interjú

Interjú a fesztivál szervezőivel a Budaörs rádióban

Nadino és Nadinho drájvörök (Drájv-mik?) a fesztiválról 2014-ben a Budaörs rádió katapult műsorában

 Katapult: a Budaörs rádió show-ja a reggelihez!

A mikrofonnál továbbra is önökkel egy hullámhosszon: Szénási Marci!

Szénási Marci: Sok szeretettel köszöntöm a kedves hallgatókat! Július 24-én csütörtök reggel, és ahogy ígértem programajánló:

Itt a stúdióban velem szemben pedig két úriember, akik szervezési lázban égnek, Grecmajer László, illetve Kneipp Vince, mind a ketten alias Nadinhok.

Programajánlóról van szó, és mi másról lenne szó, mint a most hétvégén 25-e és 27-e között zajló VIII-ik Országos Bud Spencer és Terence Hill Rajongói Fesztiválról! Erről szeretnék veletek beszélgetni: Hogy áll a szervezés így egy nappal a start előtt?

Grecmajer László: Még vannak dolgok, amiket elő kell készíteni, utolsó simítások, de mondhatni 98%-ig készek vagyunk a holnapi napra.

SZ M: VIII-ik fesztivál, tehát mondhatni már magától kéne szerveződjön az egész, mennyire van rutinotok benne, vagy esetleg vetésforgó rendszerrel megy a szervezés és van amikor más szervezi?

G L: Az első fesztivált egy Jamon Serrano névre hallgató úriember csinálta, sajnos utána nem tudta ezt folytatni, külföldre ment dolgozni. Egy Kiru becenevű rajongó vette át, aki 6 éven át csinálta ezt a fesztivált. Nyilván a helyszínnel jól kialakították a különböző rutinokat, ahogy mondtad, már félig a rendezvény önmagát szervezi. Idén pedig már én vettem át a stafétabotot, hogy egy kicsit ő is tudjon játszani, illetve élvezni a hétvégét, ne mindig csak a munka legyen számára ez a fesztivál. A társszervezők és a helyszín maradtak, szóval jól összerázódott csapat áll a fesztivál mögött.

” 5000 jegy! Tudja, csak akkor esik jól a munka, ha közben néha pihenünk is…!”

SZ M: Ti a Facebookon is igazán aktívan vagytok, van egy  rajongói csoport: Bud Spencer és Terence Hill rajongói klub, főleg itt hirdetitek magát a rendezvényt. Mennyire népszerűek ezek a táborok, évről évre növekszik-e esetleg a létszám?

G L: Abszolút növekszik! Amennyi információm van, az első táborban nem tudtam sajnos ott lenni, ott volt egy körülbelül 40 fő, vagy még annyi sem. Ehhez képest tavaly a helyszín információi alapján akik a rendezvényre érkeztek 1.200-an voltak.

SZ M: Ugye maga a Facebookos oldal is igen népszerű, Vince talán te mondtad, hogy Európa szinten nem is ez a legnagyobb rajongói klub, pedig én zsigerből rávágtam volna, hogy ez a legnagyobb, mert iszonyat aktivitás van a Facebookon. De azt mondtad, hogy van ennél nagyobb is.

Kneipp Vince: Igen, van egy nagyobb, a német rajongói klub. Azt nem tudom pontosan, hogy hányszorosa lehet a magyar rajongói klubnak, de ők el tudták például érni, hogy Bud Spencer ellátogasson hozzájuk. Próbáltuk mi is leszervezni, de ilyen-olyan problémák miatt nem tudott eljönni.

G L: Igen, minden évben vannak próbálkozások, mind Hillt, mind Spencert elérni. Sajnos eddig annyi valósult ebből meg, hogy tavalyelőtt szombat estére ígért egy telefonos beszélgetést, kihangosítással, mindennel. Egy 20 perces interjú lett volna, ha jól emlékszem és három kérdést lehetett volna három rajongónak feltenni. Sajnos technikai malőr történt, ő kint volt az Egyesült Államokban a lányánál és nem volt belekalkulálva ez az időbeli elcsúszás az időzónák miatt és így akkor ez sajnos nem valósult meg, hanem utólag az akkori főszervezővel beszélték meg és lett közzétéve. Egyenlőre ennyit tudtunk elérni. A németek egy picit ügyesebbek, többen is vannak ugye..

SZ M: Nagyobb a ráhatás valószínűleg..

G L: Igen (nevet).

SZ M: No, beszélgessünk még egy picit a fesztiválról, illetve a fesztivál programjairól. Mik az állandó programok, amelyek ugye a Bud Spencer Terence Hill filmekhez kapcsolódnak és van-e esetleg olyan program, ami idén először került meghirdetésre?

G L: Állandó programok, a sör-virsli verseny, ez abszolút, sört és virslit kell enni.

SZ M: Fúú, sör és virslievő verseny, ez majdnem minden filmben előjött. Mi az adag? Mi a kiszerelés?

G L: Úgy működik, hogy egy adag az 4 dl sör és 4 szál normál méretű virsli. Ez egy dózis. Amint valaki megette ezt az egy dózist, megitta a sört, megette a virslit, tehát nem fele-fele, hanem az egész adagot elpusztította, akkor …

SZ M: Ja, tehát nincs úgy, hogy elfogy a söröm, van még másfél szál virslim …

G L: Nem, nem. Egész adagot kell eltüntetni. Pont ez benne a nehezítés. És amint eltüntetett egy dózist, rögtön kapja a másodikat és így tovább és így tovább.

SZ M: Mennyi a rekord?

G L: Tíz perc áll rendelkezésre, ez alatt kell minél többet, ez időre is megy. A rekord jelenleg öt és fél dózis.

SZ M: Azért az komoly! Az ötször négy, az húsz szál virsli és két liter sör tíz perc alatt!

G L: Pontosabban ez hét perc alatt történt, ugyanis jól nagyobb étvágyú emberek jött, mint azelőtt, ez tavaly történt. Így hét percnél meg kellett állítani a versenyt, mert kifogytunk az alapanyagból. Úgyhogy lehetett volna még ez nagyobb dózis is!

SZ M: Van-e valami nehezítés a versenyen? Például ha felidézzük a Különben dühbe jövünk című filmet, akkor ugye a sör-virsli verseny közben kitör egy kocsmai verekedés. Van-e olyan, ha nem ülsz át öt és fél percnél, akkor egy hokedlivel hátba vágnak vagy valami ilyesmi?

G L: Nem, még tömegverekedésre nem gondoltuk, hogy kellene a háttérbe, vagy szétverni a helyi kiszolgáló állomást. (nevet)

K V: Lehetne az, hogy hozzá meg kell enni egy tortát sok tejszínhabbal, mert ugye a tejszínhab serkenti az emésztést, mint a filmből tudjuk.

SZ M: Ja igen, a tejszínhabos dolog! Szóval sör-virsli verseny. Ugye vannak még ikonikus ételek a filmekben, például a hagymás bab. Mi a helyzet a hagymás babbal a fesztiválon?

“Én is szeretem a hagymás babot!”

G L: A hagymás babot szombaton egy hatalmas serpenyőben készítik, alatta szabad tűz ég. Egy pár óra kell, amíg elkészül, mert 70-80 kg babot, meg hagymát, meg darált húst tesznek bele. Tavaly, ha jól emlékszem ezer adag készült.

K V: Ezt el lehet képzelni, három méter átmérőjű a serpenyő, tehát már amikor reggel végigvonul vele a Velencei-tó partján, azt lehet látni. Fölállítva egy utánfutón, kitámasztva egy három méter átmérőjű serpenyő … Gyújtanak alá négy tüzet és akkor az öt méteres fakanállal ott kevergetik. Ez már egy jó hangulat alapból.

SZ M: Gondolom! Ez abszolút hozzá tartozik. Krumplis hal. Ugye a hagymás bab és a krumplis hal sz párhuzamba van egymással, a filmben is egyszerre kerülnek megemlítésre. Lehet-e krumplis halat enni?

G L: Biztos van olyan büfé, ahol lehet hekket kapni és sült krumplit. Konkrétan versenyszámot még erre nem építettünk. Illetve a hal az romlandó, az azért nem annyira nagy buli ha az emberek felét el kell vinni kórházba.

K V: Tegyük hozzá, hogy a filmben a krumplis hal is hagymás babnak néz ki, mert csak viccből mondja, hogy “Nem, krumplis hal!”.

G L: Sokszor lehet hallani, főleg, amikor az ember mennek hagymás babot enni, hogy “Mi ez, hagymás bab?” “Nem, krumplis hal!”.

SZ M: A filmben többször is előjönnek extrém gasztronómiai dolgok. Mennyire fordul elő mondjuk a rajongók fejében az És megint dühben jövünkben, amikor fogadásból meg kellene ennie a nyers halat, amit a delfineknek szántak? Mennyire jön elő az igazán fanatikusok fejében, hogy na csináljunk nyers hal evő versenyt is? Vagy bármi olyat, ami kapcsolódik még jobban a filmekhez?

G L: Abszolút előjönnek! Valamelyik évben volt nyers hal evő verseny, ruszlit kellett enni. Illetve igyekszünk a programokban is beépíteni olyan elemeket, amik a filmben kajás jelenetek és kapcsolódnak. De egyénileg az emberek is találnak ki dolgokat, például valamelyik évben a baráti társasággal és egy rezsóval, szombat reggel nekiálltunk tripla hamburgert készíteni.

SZ M: Csak hogy jól induljon a reggel! Még egy picit vissza a gasztronómiához, ismét visszatérünk az egyik ikonikus filmhez: narancsfacsarás. Narancsfacsaró versenyt is látok a programok között. Ez is időre megy vagy ennek mik a részletes versenykiírásai?

G L: Az embereket odaállítjuk az asztal mellé, adunk nekik egy poharat meg egy vagy két narancsot és adott időre ki tud többet kifacsarni belőle.

K V: Öt centért!

SZ M: Szerintem a fiúk most meg fognak kövezni. “Csak a Puffin adhat kitartást és mindent lebíró akaratot!”, így van?

K V: Ajajjajajj!

“Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!”

SZ M: Hogy alakult hogy ugyanaz a becenév, a választott karakter és hogy nincs ebből balhé?

G L: Igazából véletlenül alakult ez így. Én a harmadik táborba jutottam le először és a hétvége folyamán kialakult, hogy én a Nadino becenevet kapom, aki egy drájvör, egy drájv-mi?, egy sofőr.

SZ M: A Nincs kettő négy nélkül című filmben.

G L: Így van. Autóval érkeztem, vittem egy pár embert, közben a hétvégén ha le kellett ugrani a boltba, bárhova, akkor én sofőrködtem is, ez így rajtam ragadt. Vince barátomnak pedig valahonnét máshonnét, de körülbelül ezzel egy időben sikerült a nevet kapnia.

K V: Körülbelül egy időben találtam ki ezt a nevet. Én pont nem voltam ott a III. Rajongói Táborban, így nem derült ki, hogy már van egy Nadinho. Én többnyire a testalkatom miatt lettem Nadinho, két méter magas, de 60-70 kg körül. “Nem ártana joggingolni!”

“Jaja, olyan az étvágyam, mint még soha!”

G L: Nem ártana! Majd egyszer eldöntjük kártyán vagy sör-virsli versenyen!

K V: Igen, valami békés úton! Vagy esetleg szkanderben.

SZ M: A Görögnél a hajón, maximum. Beszélgettünk már ugye a gasztronómiai eseményekről, sör-virsli verseny, meg minden egyéb. De hát azért nagyon sok más versenyszámmal, programmal is várjátok az érdeklődőket a VIII. Országos Bud Spencer és Terence Hill Rajongói Fesztiválon. Volt arról szó, hogy az utánpótlás növelésre most már oda kell figyelni, ez nem csak olyan, mint a sport, hanem most már a fiatalok egyre kevésbé futnak össze ezekkel az ikonikus filmekkel. Az utánpótlás nevelés miben merül ki?

G L: Ez így van. A táborokban évről-évre egyre több gyerek van, a mi korosztályunk is egyre idősödik, eljut a családalapításig. A versenyszámok is abszolút családbarátok, talán egy-kettő van, sör-virsli verseny például, amiben a gyerekek nem tudnak részt venni. Ellenben vasárnap nekik van szörp-virsli verseny. Illetve külön gyerekprogram is lesz, gyereksarok, arcfestés, itt megemlíteném, hogy a hétvégén gyűjtünk gyerekrajzokat Bud Spencer és, vagy Terence Hill témában. Bármilyen művet készítenek a gyerekek és azt elhozzák, azért garantált ajándékot kapnak és ki is lesz téve a fesztiválon, hogy hadd lássák ezeket a műveket.

K V: Abból is érezni az egyre növekvő gyermeklétszámot, hogy egyre többen érdeklődnek gyermek termékek iránt a rajongói boltban.

SZ M: Igen, ti üzemeltettek egy rajongói boltot, ahol különböző pólókat meg különböző szuveníreket lehet beszerezni. Van amikor kifogy a raktárkészlet és ugye “Csokoládé nem is volt!”, ezt mindig hozzá szoktátok tenni.

K V: Igen, a pisztácia kifogy néha!

SZ M: Itt látom a programleírásban, hogy hasonmás és jelenetjátszó verseny is szórakoztatjátok majd a nagyérdeműt, illetve a nagyérdemű saját magát. Az ilyen versenyeken mennyire kerülnek előtérben olyan filmek, amelyekben Bud Spencer és Terence Hill külön szerepelt? Gondolok itt mondjuk Piedone vonalra, amiben Terence Hill nem játszott vagy mindig ez a közös vonal lesz a meghatározó?

G L: Nem feltétlenül a közös vonal. Szeretjük nyilván a közös filmeket, de emellett sok hasonló stílusú filmjük van külön is, csak hogy a Banános Joe-t vagy a Szuperzsarut említsem. A hasonmás és jeleneteljátszó versenyen egyébként jön olyan is, aki úgy néz ki, mint Bud Spencer és ő ezzel indul. Fel szokott azért venni filmes ruhát, ha jól emlékszem tavaly vagy tavalyelőtt az Én a vízilovakkal vagyok című filmből, amit ott Bud Spencer viselt, egy cumit meg egy kis kalapot, mert még mindig ő a mama kedvence. De nem csak Bud Spencernek vagy Terence Hillnek szoktak beöltözni, hanem egy mellékszereplőnek vagy akár csoportosan is több szereplőnek, jeleneteket adnak elő. Jókat szoktunk nevetni a közönséggel együtt. Vannak érdekes megoldások.

K V: A jó időre való tekintettel, minden táborban elő szokott fordulni egy Anulu és a lányok hozzá banánszoknyában.

G L: Igen, egyszer én is voltam.

SZ M: A zsűrinek mennyire van nehéz dolga ilyenkor? Gondolom a zsűrinek az összes filmet kívülről, elölről-hátulról kell ismernie, hogy nehogy esetleg egy olyan jelenet kerüljön elő, ami megfogja a zsűrit is. Van-e bármilyen szabály vagy korlátozás a versenykiírásban, hogy csak ebből vagy abból a filmből lehet választani vagy abszolút szabadon választhatnak?

G L: Abszolút szabad a választás. Két jó trükkünk van, hogy ezt hogyan osztályozzuk le, azért egy valakinek azért mégis győznie kell. Volt olyan év, hogy decibelmérővel mértük a közönség hangzavarát, hogy mennyire tetszik nekik, adott esetben szakmai szemmel is nézzük, hogy mennyire nehéz egy adott jelenet, illetve mennyire ügyeltek a részletekre.

K V: És mennyire pontosak az idézetek.

SZ M: Igen, itt az idézetekre visszakanyarodva, amit Vince az előbb említettél, van szinkron verseny is. A felállás egyszerű: némítva elindul a film és szinkronizálni kell?

G L: Nem egészen. Szintekre osztott jelenetek vannak, a jelenet elindul, aztán egyszer csak megszűnik a hang és folytatni kell a szöveget, minél pontosabban. Az ötödik szinten már előfordul, hogy többször kihagy a hang és több, hosszabb szinkront kell folytatni. Ott már elő szoktak fordulni kisebb hibák, de hát erre való a nehezítés, hogy el tudjuk dönteni ki az abszolút legjobb.

SZ M: Ki az abszolút kemény mag!

G L: Ha már a szinkronnál tartunk, vasárnap van egy hangfelismerő versenyünk. Nagyon mókás a dolog, ugyanúgy szintekre van osztva a verseny, ott csak rövid hangrészleteket, párbeszédeket, később már csak hangokat játszunk be és az alapján kell megmondani, hogy melyik film melyik jelenete. Tudják és nagyon jók benne!

K V: Például egy lövés hang, egy futás hang és megmondják, hogy Terence Hill átugrott a korláton, kikerüli a rendőrt a Kincs, ami nincs elején. Pedig három lépés volt.

“Tűzhányó az agya!”

… 17.50 Budaörs Rádió 2014. 07. 23.

Nadinho-k, Budaörs rádió
Jobb és bal szélen a két Nadinho

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>